15 March 2023

Meat Safety For Healthy Ramadan

Many types of bacteria can grow on animal products, so it’s important to safely handle your meat.

BUY THE FRESHEST

  • Always purchase fresh meat and poultry products. Meat and poultry products should feel cold to the touch.
  • Do not purchase products that feel warm, as this indicates that the product has not been stored at the proper temperature. For vacuum-packaged products, be sure that the seal has not been broken and that the package is not leaking.

STORE IT RIGHT

  • Refrigerate or freeze fresh meat and poultry products as soon after purchasing as possible.
  • When refrigerated, place the meat/ poultry packages on a tray or inside a plastic storage container to ensure that juices do not leak onto other food items.

PREPARATION

  • To defrost meat or poultry products in cold water, do not remove original packaging. Be sure the package is airtight or put it into a leak-proof bag before submerging the product completely in cold water, changing the water every 30 minutes so that it continues to defrost.

Keamanan Pangan Produk Daging

Banyak jenis bakteri dapat tumbuh pada produk hewani, oleh sebab itu penting untuk kita mengerti dan menangani daging dengan cara yang baik.

SAAT BERBELANJA

  • Selalu beli daging yang segar. Produk daging dan unggas harus terasa dingin saat disentuh.
  • Jangan membeli produk yang terasa hangat, karena ini menunjukkan bahwa produk tersebut tidak disimpan pada suhu yang sesuai. Untuk produk yang dikemas secara vakum, pastikan segelnya tidak rusak dan kemasannya tidak bocor.

SAAT PENYIMPANAN DI RUMAH

  • Dinginkan atau bekukan daging segar dan produk unggas sesegera mungkin setelah pembelian.
  • Saat didinginkan, letakkan paket daging/unggas di dalam wadah penyimpanan untuk memastikan jus tidak merembes ke bahan makanan lain.

SAAT INGIN DIMASAK

  • Untuk mencairkan produk daging atau unggas dari dalam kulkas, anda dapat menggunakan air dingin mengalir dan jangan lepaskan daging dari kemasan aslinya. Pastikan kemasan kedap udara atau masukkan ke dalam kantong anti bocor sebelum merendam produk sepenuhnya dalam air dingin, ganti air setiap 30 menit agar terus mencair.